Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Папські туфлі

У відкритому в 1995 р. історичному музеї взуття, де експонується близько 2000 пар взуття, виготовлених шевцями в XIII - XXI ст., З'явився новий експонат - червоні туфлі, які належали Папі Римському Бенедикту XVI, про це порталу Кірос стало відомо з  "Седмиці", що посилається на баварські ЗМІ. 

Цей приватний музей, заснований місцевим майстром 68-річним Генрі Пфланцом, чиї предки з 1625 р. мали в місті крамницю, спеціалізується на колекціонуванні взуття знаменитих людей, а також ріжків для взуття, яких сьогодні зібрано понад 500. 

У музеї багато світових знаменитостей залишили свої туфлі, які тепер розглядають відвідувачі. До найвідоміших пар взуття (наприклад, короля Людвіга II Баварського, Єлизавети, імператриці Австрії, колишнього канцлера ФРН Гельмута Шмідта і його наступника - Гельмута Коля та ін) нещодавно додалися італійські шкіряні туфлі 42 розміру з гардеробу Бенедикта XVI.



Папські туфліПапські туфлі - це червоні шкіряні зовнішні напівчеревики, які не можна плутати з домашніми папськими туфлями або єпископськими сандалями, які є літургійним взуттям всіх єпископів латинського обряду. Папські туфлі як історичний елемент одягу єпископа Риму завжди мали червоний - офіційний папський колір. 

Папа Римський традиційно носив туфлі (італ. - pantofole) всередині своїх резиденцій і шкіряні черевики за їх межами. Домашні папські туфлі були зроблені з червоного оксамиту або шовку і були прикрашені золотою тасьмою і золотим хрестом посередині, прикрашеним рубінами. До 1-ї половини XX ст. присутні у Ватикані на аудієнції у Папи Римського, за традицією, ставали на коліна і цілували одну з туфель понтифіка.

Павло VI (1897 - 1978) мав червоні папські туфлі, але традицію їх носіння перервав Іоанн Павло II, волію вдягати напівчеревики з Кордовськоъ шкіри, зроблені в його рідній Польщі. Тим не менше, Павло VI, Іван Павло I і Іван Павло II були поховані в червоних шкіряних папських черевиках. 

Папа римський Бенедикт XVI відновив традицію використання червоних папських черевик, подібні тим, які носив Павло VI. Нині їх виготовляє для понтифіка папський швець Адріан Стефанеллі (Новара).

Згідно інформації, отриманої в Ландесбергському музеї, у вітрині виставлені папські туфлі, які понтифік носив під час свого перебування в Шотландії 16 вересня 2010 Папські туфлі також знаходяться не тільки в Баварії, а й у приватній колекції німецького музею в Кіркеле (федеральна земля - Рейнланд-Пфальц та Саар).