Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Вільнюс: монахам повернули монастир у центрі містаПонад двадцять років Конвентуальні францисканці билися за повернення належного їм монастиря в центрі Вільнюса. Лише в цьому році влада передала їм п'ять будинків, що складають єдиний комплекс з храмом Успіння Пресвятої Діви Марії. 27 серпня митрополит Вільнюський Гінтарас Грушас освятить повернуті будівлі монастиря,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на gaudete.

«Крім монашої спільноти, яка зараз складається з чотирьох францисканців, старий опір вільнюського монастир буде відкритий для кожної людини, а допомога в ньому знайдуть люди, люди які загубилися в житті, ті, хто не може самостійно вирішити свої проблеми», - говорить о. Марек Деттлафф OFMConv.

За словами священика в цих працях монахам допомагатимуть психолог, психіатр і онкопсихолог. Конвентуали планують проводити в стінах монастиря освітню і культурну діяльність, а також заснувати музей Ордену Братів Менших Конвентуальних.

Нинішня будівлі церкви та монастиря були зведені в кінці XVIII століття на місці більш ранніх будівель, що належали Конвентуальним францисканцям. Радянська влада закрила церкву і обитель в 1948 році. Лише після отримання Литвою незалежності, храм було знову повернуто віруючим, а в 1998 році в ноьму знову почали служити Конвентуальні францисканці.

Монастирські будівлі належали профспілковим організаціям, а потім Литовській асоціації науково-технічних товариств. Створена після 1991 року на її місці Науково-технічна палата, здавала приміщення монастиря різним комерційним структурам, в тому числі ресторанам і пивним. Лише в 2017 році було прийнято рішення про повернення монастирського комплексу законним власникам.