Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Християнка Асія Бібі номінована на сахаровська преміюПакистанська християнка Асія Бібі , засуджена до смерті за «блюзнірство», номінована на сахаровську премію за свободу думки,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на blagovest. Ця престижна нагорода, заснована Європарламентом, присуджується окремим особам або об'єднанням, виступаючим на захист прав людини.

Серед інших номінантів цього року - правозахисниця з Гватемали Аура Лоліта Чавес Іхкакік, Співпрезиденти Народно-демократичної партії Курдистану в Туреччині Селахаттін Демірташ і Фіген Юксегдаг, представники демократичної опозиції в Венесуелі, шведський драматург еритрейського походження Давіт Ісаак, заарештований в 2010 році владою Еритреї, правозахисник з Бурунді П'єр Клавер Мбоноспа.

За словами ініціатора нагородження пакистанської християнки, депутата Європарламенту Петера Ван Далена, «справа Асії Бібі набуло сімволічним вимір для тих, хто домагається свободи віросповідання».

«Те, що відбувається з Асією Бібі, відображає стан всієї християнської громади Пакистану. Воно трагічним чином відображає відсутність гарантій дотримання їх прав для всіх меншин країни, - говорить пакистанський аналітик Розжарюємо Дін. - Якщо Асія Бібі стане лауреатом Сахаровської премії , вона отримає 50 000 євро. Але питання не в грошах (хоча, звичайно, вона заслуговує, в тому числі, і матеріальної компенсації за завдані збитки) - питання в визнання релігійної свободи в Пакистані ».

«Уряд зариває голову в пісок, не бажаючи чути крики меншин, - продовжив Дін. - Звинувачення в блюзнірстві стали інструментом переслідувань представників меншин. Можновладці повинні набратися мужності, щоб змінити цей закон ».

За словами директора пакистанського Центру юридичної допомоги та підтримки (CLAAS) Насира Саїда, закон про блюзнірство абсолютно не відповідає стандартам міжнародного гуманітарного права. Більш того, останнім часом в країні почастішали випадки зловживання цим законом, коли з його допомогою намагаються розправитися з особистими ворогами. При цьому влада Пакистану навіть не розглядає це питання, хоча це «питання життя і смерті», з гіркотою зазначив Саїд.

46-річна Асія Норін, більше відома як Асія Бібі, була засуджена в 2009 році до повішення за те, що вона нібито образливо висловилася про пророка Мухаммеда. У 2014 році апеляційний суд залишив вирок в силі. Тепер своє слово повинен сказати Верховний суд - вища судова інстанція Ісламської Республіки Пакистан. У жовтні 2016 року Верховний суд відклав слухання по її справі. Весь цей час жінка, яка заперечує свою провину, перебуває у в'язниці.