Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У пергаментній книзі під літургійними текстами XIст. виявлений трактат античного лікаря ГаленаДослідники з Національної прискорювальної лабораторії SLAC в США виявили сліди тексту з медичного трактату давньогрецького лікаря Галена в книзі XI століття з християнськими літургійними текстами,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Седмицю.

Робота Галена була спочатку написана на пергаменті сирійською мовою в VI столітті, але пізніше текст був стертий, а пергамент використаний вдруге.

Медик грецького походження Клавдій Гален, який жив у II столітті від Різдва Христового, зробив величезний вплив на розвиток медичної науки. Він вніс великий внесок в розуміння багатьох дисциплін, включаючи анатомію, фізіологію, патологію, фармакологію і неврологію, а також філософію і логіку.

Однією з робіт Галена був трактат «Про ліки і силу простих засобів». Саме цей текст був переведений на сирійську мову невідомим автором і переписаний у VI столітті нашої ери, швидше за все, в монастирі Св. Катерини на Синаї.

Через 500 років чорнило зішкребли, а пергамент використовували для релігійних цілей. Ймовірно, це зробили з економічних міркувань (пергамент був недешевий), а не тому, що хотіли приховати роботу Галена.

Фізики виявили первинний текст, використовуючи рентгенівські промені, які були згенеровані на прискорювачі часток в SLAC. Це дозволило виявити крихітні частинки більш древніх чорнил на пергаменті.

На прояв «невидимого чорнила» на одній сторінці пергаменту потрібно близько 10 годин. До теперішнього часу розшифровано 26 сторінок з двох сотень.

Раніше вчені при вивченні книги застосовували ультрафіолетове і інфрачервоне випромінювання, а також електромагнітні хвилі видимої області спектра, однак ці методи не дозволили виявити трактат Галена.