Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У Латинській Америці та Австралії моляться за єдність християнУ Латинській Америці та Австралії під час періоду П’ятидесятниці моляться за єдність християн, що є бажанням самого Ісуса Христа.

На постері Тижня молитов за єдність християн 2018, який проводився в Бразилії від 13 до 20 травня, в дуже промовистий спосіб висвітлена тема цьогорічного Тижня молитов: «Твоя правиця, Господи, прославилась у силі» (Ви 15,4). Божа рука, в той чи інший спосіб, захищає біженців та мігрантів, одночасно, спонукаючи християн діяти на користь людства, яке потребує Божого зцілення.

Прагнення єдності християн протягом усього року

Тиждень молитов за єдність християн, тему й тексти для роздумувань для якого від 1975 року приготовляють християни якоїсь країни, а потім затверджує спеціальна Комісія Всесвітньої Ради Церков та Папська Рада сприяння єдності християн, відзначається в двох окремих періодах.

У північній півкулі Тиждень молінь за єдність християн триває від 18 до 25 січня. Цю дату запропонував американець Пол Вотсон, який 1908 року започаткував цей молитовний тиждень. Він був пастором англіканського віровизнання, а через рік став католиком.

Отож, у північній півкулі завершенням цього тижня є свято Навернення святого Павла, а кілька днів перед тим відзначається свято катедри святого Петра, що має особливе символічне значення.

В південній півкулі, беручи до уваги той факт, що січень припадає на період літніх відпусток, молитовний тиждень проводиться в контексті П’ятидесятниці, що є не менш символічним для єдності Церкви. В Святій Землі такі моління відбуваються протягом тижня перед останньою неділею січня.

Протягом Тижня молитов за єдність християн визнавці різних конфесій звершують особливу молитву за відновлення єдності між послідовниками Христа, беручи участь в екуменічних богослужіннях, конференціях, концертах та інших заходах. У рамках Тижня у багатьох місцевостях існує звичай «обміну проповідниками», тобто, екуменічна зустріч щодня відбувається в храмах різних конфесій, під час яких проповідь виголошують служителі інших конфесій.

Гнучкість періоду відзначень молитовного тижня є особливим закликом до того, щоб молитись за єдність християн протягом усього року.

Тиждень єдності християн у Бразилії

«Єдність християн є Божою благодаттю, адже не можемо отримати її без Господа. Християни осягають Божу ласку через молитву й тому ми покликані щоденно молитися за єдність», – висловився єпископ Корнеліо Прокопіо, член Комісії в  справах екуменізму та міжрелігійного діалогу Бразилійської Єпископської Конференції.

Під час Тижня молінь за єдність християн окремо наголошено на тому, що шлях до єдності часто переходить через спільний досвід страждання. Визволення ізраїльтян з неволі, подія, якої стосується вибраний уривок із старозавітної Книги Виходу, стало основоположною подією для формування ізраїльського народу. А для християн цей процес досягнув своєї вершини у Воплоченні Божого Сина та Його пасхальному таїнстві. Хоч визволення та спасіння є Божою ініціативою, Господь залучає людей до здійснення задуму спасіння Свого люду. Тому, аби належно відповісти на Господнє запрошення, мусимо докладати зусилля для віднайдення повної єдності, а першим з цих зусиль є молитва.

 

В Бразилії в спільному відзначенні Тижня молінь за єдність християн брали участь представники 7 християнських віровизнань: католики, англіканці, лютеранці, православні, пресвітеріанці, баптисти та адвентисти, підтверджуючи прагнення жити єдністю в різноманітності.

Тексти молитовного тижня приготовані християнами Карибського регіону

Цьогорічні тексти, призначені для роздумувань під час молитовного тижня,  були приготовані представниками Церков Карибського регіону. Екуменічна група трудилася під проводом католицького Архиєпископа Кінґстонського Кеннета Річардса, відповідального за екуменізм в Єпископській Конференції Антильських островів, та Джерарда Ґранадо, Генерального секретаря Конференції Церков Карибського регіону.

В посібнику, приготованому на цьогорічний Тиждень молитов, укладачі звернули увагу на те, що Карибський регіон – це складна дійсність як з огляду на географічний аспект, що включає материкові терени й острови, так і з огляду на мозаїку різних етнічних, мовних та релігійних традицій. Розмаїтою є також політична дійсність, охоплюючи різні системи управління: від колоніальної залежності до національних республік. Регіон глибоко позначений століттями колоніального визискування, нищення тубільних народів, работоргівлею.

Сьогодні християни Карибського регіону, приналежні до різних традицій, вбачають Божу руку в тому, що покладено край рабству, а досвід спасенного діла Господа Бога, Який приносить визволення, вважають засівом єдності. Тому й обрали темою Тижня молитов за єдність подячну пісню Мойсея та Міріям, якою вони прославили Господа після втечі Вибраного народу з єгипетської неволі й чудесного переходу через Червоне море.

Молитовний тиждень в інших країнах Латинської Америки

В Уругваї під час Тижня молінь за єдність християн особливо наголошено на екуменічному свідченні прийому мігрантів та біженців, пригадуючи, що об’єднати руки означає збудувати людський ланцюг єдності та примирення.

В Чилі християни звернули особливу увагу на потребу «примирення пам’яті» в світлі колоніальної історії Латинської Америки.

В Колумбії  молитовний тиждень відзначається від 20 до 27 травня. Колумбійські єпископи вказали на молитву як на «дійовий засіб просити благодаті єдності та справжній вияв зв’язків єдності між християнами».

В Аргентині Екуменічна Комісія християнських Церков провела спільні зустрічі в різних дієцезіях країни, а головна зустріч пройшла в столиці Буенос-Айресі.

Тиждень за єдність християн в Австралії

В Австралії Національна Рада Церков, що складається з 19-ти Церков, до якої починаючи з 1994 року входять також і католики, звернулась до християнських громад із закликом пережити цей молитовний тиждень, переосмислюючи «ланцюги» минулого, які позначили історію багатьох країн, аби сказати рішуче «ні» торгівлі людьми, відмові біженцям, насильству в сім’ї та бідності.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.