Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Спостерігач Святого Престолу в ООН: молодь – цінний ресурсВиступаючи під час 39-ї сесії Ради ООН з прав людини у контексті доповіді Верховного комісара ООН з прав людини, архиєпископ Іван Юрковіч зосередився на темі молоді, вказуючи на важливість підтримки молодих людей у сфері праці, освіти та політичної діяльності.

У п’ятницю, 14 вересня 2018 р., Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Женеві архиєпископ Іван Юрковіч виступив з доповіддю під час 39-ї сесії Ради ООН з прав людини. Коментуючи щорічну доповідь Верховного комісара ООН з прав людини, обов'язки якого від 2014 виконує йорданський дипломат принц Зейд Раад аль Хусейн, він відзначив важливість його заклику до молоді повноцінно користуватися всіма людськими правами. «Це покоління, – зазначив архиєпископ, – легко піддається ризикам ізоляції і втрати почуття приналежності до сім’ї, до батьківщини, культури і релігії».

Мрії сучасної молоді

Цитуючи робочий документ XV Загальної асамблеї Синоду Єпископів, що проходитиме в жовтні на тему «Молодь, віра і розпізнавання покликання», ватиканський дипломат підкреслив, що сьогодні молоді люди, більше ніж будь-коли, «мріють про безпеку, стабільність і самореалізацію» та бажають захищати гідність праці, брати активну участь у формуванні свого майбутнього та суспільства загалом.

Пріоритет – праця й освіта для молоді

Однак, за словами доповідача, світ економіки, як у розвинутих країнах, так і в тих, що розвиваються, неспроможний забезпечити гідну працю для молоді. Найбільше від цього страждають молоді жінки, що часто стають жертвами різних форм визискування. «Безробітна молодь, – пояснив архиєпископ, – має схильність опускати руки, втрачати надію й довіру, та потрапляти у спіраль соціального виключення, ризикуючи опуститися до насильницької і кримінальної діяльності». Він додав, що поточна нестабільна ситуація у світі спонукає молодь емігрувати, втікаючи від бідності, конфліктів і наслідків кліматичних змін.

Представник Святого Престолу вказав на важливість відновлення зв'язку між освітою і працею. «Освіта, – підкреслив він, – передбачає супровід молодих людей на шляху їхнього становлення як головних дійових осіб власного життя та відповідальних учасників життя інших».

Участь молоді у політиці

«Політичний голос молоді не такий гучний, яким він повинен би бути», – зазначив архиєпископ Іван Юрковіч, пояснюючи, що в розвинутих країнах переважає населення старшого віку, а в країнах, що розвиваються, молодь не має доступу до політики. Доповідач підкреслив, що молоді люди повинні бути в центрі уваги і їх потрібно розглядати не як перешкоду, а як цінний ресурс.

Справедливість між поколіннями згідно з Папою Франциском

Представник Святого Престолу при ООН завершив свою доповідь словами Папи Франциска, якими він звернувся до представників влади, громадськості й дипломатичного корпусу під час Апостольської подорожі до М’янми 2017 року: «Молоді люди є даром, який потрібно плекати та підтримувати, – наголошував тоді Святіший Отець. – Це вклад, який принесе рясний плід, якщо їм дадуть реальні можливості». Папа додав, що, згідно із «справедливістю між поколіннями», потрібно залишити наступним поколінням «природне довкілля, незнищене людською жадібністю і спустошенням».

«Важливо, щоб наша молодь, – наголосив архиєпископ Юрковіч, цитуючи слова Папи, – не була позбавлена надії та можливості використовувати свій ідеалізм і таланти для формування майбутнього своєї країни, а також всього людства».

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.