Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Кардинал Держсекретар про значення угод з державамиРобота над угодою з Китайською Народною Республікою була дуже довгою. Сподіваємося вона принесе плоди на благо Церкви і країни, підкреслив кардинал Держсекретар П'єтро Паролін.

Найближчий співробітник Папи взяв участь в конгресі на тему: "Погодження Святого Престолу з державами в ХIX-ХХ ст .. Моделі і зміни: від конфесійної держави до релігійної свободи". Форум пройшов у Папському григоріанському університеті в Римі.

Коментуючи Тимчасову угоду між Святим Престолом і КНР за призначенням єпископів в Китаї, укладену 22 вересня 2018 року, кардинал Паролін зазначив, що зараз важливо зробити так, щоб ця угода почала реалізовуватися на практиці.

За його словами, угода з Китаєм є випадком sui generis - єдиним у своєму роді, оскільки між Святим Престолом і КНР поки не існує офіційних документів про взаємне визнання.

Кардинал пояснив, що, укладаючи двосторонні угоди, Католицька Церква «не вимагає держави діяти як Defensor fidei, але дати можливість виконувати Її місію", охороняючи релігійну свободу віруючих усіх віросповідань і дозволяючи самій Церкві "ефективно сприяти духовному і матеріальному розвитку країни, зміцненню миру" .

Держсекретар нагадав про відносно недавні угоди з країнами, де католики є меншістю: з Тунісом (1964), Марокко (1983), Ізраїлем (1993) і Палестиною (2015 рік), підкресливши, що також і в минулому Святий Престол намагався укладати договори з "нехристиянськими" державами. У свою чергу угоди із західними державами, які називали себе католицькими, були покликані "забезпечити незалежність Церкви від спроб держав втручатися в Її внутрішні справи і призначення єпископів".

Говорячи про держави, з якими Святий Престол не має договорів і конкордатів, ієрарх зауважив, що до них відносяться багато країн "православної традиції", а також англосаксонських країн, наприклад Великобританія і США. У такій ситуації самі питання вирішуються за принципом дареру до даному слову і gentelmen agreement - неформальному договору між сторонами. Зокрема він згадав про В'єтнам, де договір про призначення єпископів має тільки усний характер.

У той же час офіційні угоди з державами є дуже корисними, особливо для забезпечення релігійної свободи, співпраці між Церквою і державою, запобігання конфліктам. Тому Святий Престол прагне укладати їх. Зокрема, зауважив кардинал Паролін, завершуються переговори про укладення таких угод з низкою африканських країн.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.