Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Великий піст в епоху соціальних мережУ період Чотиридесятниці багато роблять вибір на користь утримання від соціальних мереж. Чи може це насправді стати проявом тієї любові, до якої ми прагнемо повернутися в період Великого посту, знаком покаяння і навернення? На це питання відповів секретар Департаменту служіння цілісного розвитку людини монс. Брюно-Марі Дюффе в інтерв'ю газеті «Оссерваторе Романо».

«Любов - агапе - виходить від Бога. Він закликає і спонукає заново навчитися любові, повазі і смирення. Покаяння - це такий стан, коли ми визнаємо, що не любимо. Тому можна сказати, що любов відображає наше навернення: ми переходимо від егоїзму до зустрічі. Цей перехід - від смерті до життя через любов до братів і сестер - знаходиться в центрі християнського життя і виходить далеко за межі великопостного часу. Він триває кожен день як процес оновлення, з Божою благодаттю, - зазначає монс. Дюффе. - Молитва, піст і милостиня увінчані прощенням, найбільшим проявом любові ».

«Про сучасні технології можна сказати те ж, що і про будь-який інший інструменті: це може бути знаряддя життя або знаряддя смерті, - пояснив прелат, - в залежності від того, як ми їх використовуємо і контролюємо. Правдою було те, що використання соціальних мереж може бути негідним: воно може довести до передачі помилкових відомостей, які є джерелом несправедливості і навіть насильства. Але слід також сказати, що використання цих засобів може допомогти пізнати один одного і сприяти солідарності. Якщо ними правильно користуватися, то вони можуть навіть врятувати чиєсь життя ».

Монс. Дюффе підкреслив, що соціальні мережі повинні служити «культурі зустрічі», і для цього потрібно «залишатися господарями своїх знань і своїх цілей». Кожен з нас і в цій сфері покликаний вибирати добро і відкидати зло: «Ми знаємо, що агресивне послання або помилкова інформація можуть вбити, а слово підбадьорення може врятувати і звільнити. Період Чотиридесятниці - це також час роздумів: як ми вживаємо те, що у нас є. Тут необхідно розпізнавання, і іноді навіть утримання від телефону або від комп'ютера може допомогти нам знову вслухатися у внутрішній голос Бога, щоб знову стати уважними до кожної людини ».

Монс. Дюффе пояснив також значення милостині. Милостині надає сенс погляд, з яким ми її подаємо. Іноді ми подаємо милостиню, щоб «очистити совість», і тоді наш погляд звернений на нас самих. Справжня ж любов з радістю зустрічається поглядом з іншою людиною. Незамінним аспектом Великого посту є і розрада страждаючих: воно полягає в тому, щоб бути з ними поруч і відроджувати в них надію, яка сильніша страждання.

Чотиридесятниця - це благодатний момент для того, щоб задуматися і про політику як одному з проявів любові: «Існує найтісніший зв'язок між сповіщенням Євангелія і участю в творенні справедливого і братнього суспільства, - вважає монс. Дюффе. - Політика ні в якому разі не зводиться до здійснення влади або до управління різними органами: це простір слова, обіцянки і прощення, без яких не може бути спільного майбутнього ».

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.