Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Папа: критерій справжності харизми - її призначення18 березня Папа Франциск прийняв на аудієнції ченців і черниць з Харизматичної сім'ї святого Камілла, яка об'єднує в собі різні групи ченців і мирян, які присвятили себе допомозі хворим.

На початку аудієнції до Папи звернувся з вітальним словом генеральний настоятель отців-Камілліанців, якого Святійший Отець похвалив за почуття гумору: «У Вас точно ніколи не буде виразки шлунка!» - сказав Папа.

Подякувавши Камілліанцям за невтомну працю, за самовіддачу з любов'ю і за щедрість по відношенню до страждаючих, Папа Франциск підкреслив, що Сім'я святого Камілла виконує «дорогоцінну місію в Церкві і в суспільстві, перебуваючи поруч з тими, хто страждає». Коли людина стикається з недугою, вона особливо відчуває потребу у втішній і співчувальній присутності братів і сестер, яка допомагає відновити дар здоров'я або ж супроводжує на шляху до остаточної зустрічі з Господом.

Вся Церква отримала від Свого Господа місію звіщати Царство Боже і зціляти хворих наслідуючи Його, Доброго самарянина. Святий Камілл де Лелліс і ті, хто йдуть за його прикладом, володіють особливим Божим даром свідоцтва милосердної любові Христа до хворих. Члени Сім'ї святого Камілла в першу чергу звертають увагу на найбідніших, на їх тілесні і духовні потреби, а також займаються навчанням інших, щоб і вони могли служити хворим на благо Церкви і всього людства.

Всі харизми є даром Святого Духа, зазначив далі Папа Франциск. Ці дари ми отримуємо не для того, щоб тримати їх у приховуванні, але щоб ділитися з іншими. Духовні обдарування призначені не для тих, хто їх здобуває, але для народу Божого. Святіший Отець нагадав про критерії справжньої харизми: якщо якийсь дар служить тільки для самоствердження або особистої вигоди, то це змушує засумніватися в його автентичності або в вірності отримавшого цей дар. Сім'я святого Камілла є прикладом справжнього служіння і вірності отриманій харизмі, яка виливається на стражденне людство в усьому світі.

Папа звернувся особливо до чернецтве, яке слідує харизмі святого Камілла, і закликав їх дивитися в майбутнє і відкритися новим формам апостольства, на які їх надихає Святий Дух і на які вказують знаки часу. Великий дар камілліанської харизми як і раніше актуальний і необхідний, оскільки він заснований на милосердній любові, а вона ніколи не закінчується. Сьогодні Сім'я святого Камілла складається не тільки з ченців, але і з мирян. Жодна з громад, що входять в Сім'ю, не є «єдиним володарем харизми», підкреслив Папа, але кожна громада реалізує цей дар відповідно до власного специфічного покликанням, в різних географічних та історичних контекстах. Всі ці групи об'єднує одне завдання: «Свідчити в усі часи і всюди милосердну любов Христа до хворих».

Хоча святий Камілл де Лелліс заснував орден тільки для чоловіків, він розумів, що турбота про хворих повинна включати в себе риси, властиві материнській любові, тому створення жіночих згромаджень було природним розвитком первинної харизми. Папа Франциск закликав братів і сестер з Сім'ї святого Камілла постійно прагнути до спілкування та до «соборному стилю», і дав апостольське благословення всім громадам і тим людям, яким вони служать.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.