Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

На думку дослідників, знайдене поховання може належати жінці.

Дослідники, що проводили розкопки на північному заході Франції в окрузі Манш у сквері Нотр-Дам натрапили на неоднозначне середньовічне поховання. Як відзначають вчені, незвичайне археологічне відкриття було зроблено ще 11 березня. Про це інформує La Manche Libre.

Наголошується, що в заповненні поховання був виявлений надгробний камінь висотою 1,20 м і шириною 30 см, з однієї сторони якого перебував блок, а з протилежного стела, поглиблена на 80 см. На надгробку нанесено напис, епітафія на латинській мові. Елементи, які вже підкреслюють винятковий характер для археологів.

"Це дивовижне поховання. Ймовірно, воно єдине такого типу в північній частині півострова Котентен", - повідомив Лоран Паезе-Резенде, науковий співробітник Національного інституту археологічних досліджень.

 Як розповідає Лоран Паес-Резенде, спочатку дана знахідка наштовхнула вчених на думку про саркофаг Меровінгів.

Вчені підкреслюють, що під самим кам'яним надгробком знаходився шар грунту товщиною 20 см, нижче якого розташовувався людський скелет дуже доброму стані. Скелет, ймовірно, датується XI століттям.

 "Ймовірно, це могила важливої людини. Ця могила була "впущена" в більш ранні могили кладовища. Ймовірно, вона датується 10-м або 11-м століттям. Це незадовго до того, як кладовище перестали використовувати", — розповів Паесе-Резенде.

Як вважають археологи, поховання може належати жінці. Проте точну відповідь буде відома після лабораторних досліджень та розшифровки епітафії. Незабаром будуть взяті зразки для отримання датувань і отримання більш точної інформації про відклади і кістки. На даний момент, це єдине поховання на кладовищі, яке удостоїлося кам'яного саркофагу.

Скелет буде доставлений на базу Інрап в Бургусі, Кальвадос, недалеко від Кана. Стела, могильний камінь і квартал залишаться в Шербурі, Манш. Абатство Нотр-Дам-дю-Во незабаром забере їх.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на znaj.ua