Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Сьогодні ми з благоговінням вшановуємо пам’ять усікновення чесної глави чесного, славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Івана. Після Святої Літургії у нашому храмі всі молились акафіст до святого Івана Предтечі в якому просили його святих молитов і заступництва.
Чому так важлива є ця подія для нас? Святий Господній Предтеча Іван постраждав за правду, за правду – відсікли йому голову, бо тільки в правді є спасіння всіх . Якщо б на Землі не було би між людьми – правди, якщо б її не берегли, не охороняли, не поважали, тоді б людям не потрібно було напевно жити. Знаємо, що в земному своєму житті пророки були завжди переслідувані за правду. Одного каменували, другого розрізали пилою, ще іншому відрубали голову. За що скажете були такі жорстокі люди, що відібрали тим святим мужам життя? Бо кожен з пророків відстоював правду і за неї покладав своє життя. Кожна людина заслуговує на те, щоб завжди мати правдиву інформацію про речі з яких може користати щоденно. Коли хтось говорить неправду, то в такий спосіб зневажає особу, яку інформує. Людина, яка перебуває у брехні не може довго жити. Через свою брехню вона тяжко грішить проти особи якій говорить неправду, а тому перебуває в тенетах гріха та смерті. Де не зберігається правда там близький крах, беззаконне життя та близька смерть. Ось чому нам так дороге і близьке свято усікновення глави Івана Хрестителя, бо він навчаючи людей правди довів своїм життям та смертю, що правда вартує всякої уваги. Доказав це не словом, а ділом. Своїми стражданнями він показує ціну правди, чим заохочує всіх нас любити правду та шанувати її.
З Святого Письма довідуємось, що Ірод перебував у близьких стосунках із дружиною свого рідного брата. Святий Хреститель постійно дорікав Іроду, що не личить йому мати такі стосунки, бо він є особою публічною, а навіть більше, в якійсь мірі навіть помазаником на царство. Коли він провадить таке своє життя в перелюбі, то з кого мають брати приклад його піддані. Живучи з Іродіядою, Ірод своєю поведінкою немов узаконює гріх. Якщо б Іван Хреститель перестав говорити про такі стосунки з жінкою брата, то багато хто з людей подумав би, що й Іван мовчить на гріх, що можна їм так жити. Мученицькою смертю доводить ціну правди Господній Предтеча, не зважаючи на суспільний стан та положення Ірода. Правда торжествує, коли праведник помирає віддаючи своє життя, його кров це найбільша проповідь. Хотілось щоби кожен з нас сьогодні запитав своє сумління чи зміг би я так твердо до кінця свого життя відстоювати інтереси правди? Чи зміг би я віддати свою голову зате, щоб торжествувала правда?
Сьогоднішнє святкування є поєднане з постом, бо час торжества цього свята є заплямлений смертю великого праведника. Місія, яка була покладена на Івана Хрестителя була цілковито виконана. Він завжди і всюди звіщав волю Божу, закликав до покаяння. Він ціле своє життя був ведений Святим Духом, Який відкривав йому людські гріхи.
Просімо святого Господнього Предтечу і Хрестителя Івана, щоби він випросив і для нас ласки бачити свої гріхи та навернутись до постійного життя у єдності з Богом. Амінь.

Автор: протоієрей Тарас Огар

Джерело: sv-paraskeva.if.ua