Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Апостол: Ді 20, 16-18,28-36 Євангеліє: Йо 17,1-13

Неділя Святих Отців переносить нас у перші часи християнства, коли священик Арій став заперечувати божество Ісуса Христа. "Арій визнає Сином (Ісуса Христа), але тільки за ім'ям, навчає, що Він є створіння і багато нижчий від Отця" (св. Ів. Золотоустий, Бесіда 6 на Филип'ян). "Отець мій творить аж по сю пору, тож і я творю. За те ж юдеї ще дужче заповзялися, щоб убити його,., що Бога своїм Отцем називав, робивши себе рівним Богові" (Йо 5, 17-18). Юдеї розуміли, що Ісус Христос навчав про свою рівність з небесним Отцем -лютий Арій і подібні з ним заперечували твердження Христа. Безбожні твердження цього священика осуджено в 325-му році на православному Нікейському Соборі. 318 Отців собору своїм рішенням відлучили Арія від католицької Церкви. Уявімо лишень зухвалість і зарозумілість цього священика: коли всі Отці твердили, покликаючись на Святе Письмо, що Христос - Бог, рівний Отцеві й Святому Духові, - той заперечував. Невірний апостол Тома доторкнувся і вигукнув: "Господь мій і Бог мій!" (Йо 20, 28), - а цей, маючи таке свідчення апостола, скероване до всіх невірних і непостійних у прийнятті правди про божество та людськість Ісуса Христа, - усе легковажить і хоче звести нанівець Божу правду. Противиться Богові, розриває тіло святої Церкви, котру заснував Христос. Яка це важка провина, це смертний гріх - заперечувати те, що Бог об'явив і свята Церква нас навчає. "Ніщо не може робити стільки поділу в Церкві, як властолюбство, ніщо так не ображає Бога, як поділ у Церкві. Якби ми звершили тисячу добрих діл, будемо осуджені не менше від тих, котрі тіло Його роздирали, коли будемо шматувати цілість Церкви" (св. Ів. Золотоустий, Бесіда 11 на єфесян, п. 4). Хоч, можливо, якісь правди нам не зрозумілі, але ми, сини та дочки святої соборної Церкви, маємо прийняти, що вона навчає нас через своїх священиків для нашого добра. Існує багато явищ природи, не зрозумілих для нас; причин зародження різних хвороб не розкрито до сьогодні; наш розум не в силі збагнути, що таке вічність; як стається, що від злиття двох клітин починається життя, - і багато, дуже багато різних правд, що діються навколо нас і з нами, наука пояснити не може. Ми більше не знаємо, ніж знаємо про явища природи та різні дії, що відбуваються зі світом! Тому приймаємо таке й інше, що стається.

Ми свідомі того, що ворота пекла не подолають святої Церкви (пор. Мт 16, 18), тому що це - установа Божа. Колись Корах, Датан й Авірам, що виконували службу в храмині Господній і прислуговували громаді, заявили Мойсееві, що хочуть бути священиками (пор. Чис 16, 9-10). Бажали більше, ніж призначив їм Господь. Чому? Тому що були зухвалі й зарозумілі: прикриваючись бажанням священства, хотіли влади, котра, як передбачав Всевишній, буде їм на шкоду. Вони сильно бунтували народ проти Мойсея, а той молився перед Господом, щоб залагодити справу. І прийшли Мойсей та старші Ізраїля до Кораха, Датана й Авірама, а ці троє вийшли з жінками, дітьми та немовлятами й стали біля своїх шатер. Мойсей засвідчив усім, що виконував волю Божу, не робив із власної волі нічого, а ті, що противляться Богові, який діяв в особі Мойсея, - загинуть. "Ледве закінчив він тую мову, як земля під ними розступилася, роззявила рота свого та й поглинула їх самих, домівки їхні й усіх людей" (Чис 16, 31-32). Так було покарано гордість людей, що чинили неспокій і розбрат у громаді. Творець вибирає людей, аби правили громадою. "Слухайте ваших наставників і коріться, бо вони пильнують ваші душі.." (Євр 13, 17), - закликає святий апостол. Ісус Христос критикував книжників і фарисеїв, котрі займали місця провідників народу, а до людей звертався так: "Робіть і зберігайте все, що вони скажуть вам, але не робіть, як вони роблять" (Мт 23, 3).

Закликаю вас, щоб ви слухалися навчань святої Церкви. Будьте обережні, аби хтось не звів вас. "Багато бо прийде в моє ім'я, що будуть казати: Я - Христос, - і зведуть багатьох" (Мт 24, 5), - це передбачав Господь, тому й попередив нас. Для чого я про це згадую?

Тому, що і в наш час з'явилися люди, які, прикриваючись служінням Богові та Церкві, творять розбрат, тим самим ранячи Містичне Тіло Христа, тобто святу Церкву. Моліться, аби ця виразка, котра закралася до нашої спільноти, загоїлася. Аби Господь засоромив людську гордість і щоб душі людей не зводилися на манівці під прикриттям побожних практик. Ви чули, які слова передбачення залишив нам Христос, ми пригадали також слова великого Отця Церкви святого Івана Золотоустого, котрий дуже вболівав за святу Церкву.

Христос так сердечно просив свого Отця: "Заради імени твого бережи їх, тих, що їх ти мені передав, щоб були одно, як і ми! Та не лиш за цих молю, але і за тих, які завдяки їхньому слову увірують в мене" (Йо 17, 11; 20). Радію вашою любов'ю до святої Церкви, в котрій ви утверджуєтеся! Хай ласкавий Господь благословить вас усіх, щоб становили єдність з Христом та Його Церквою!

Храм Пресвятої Тройці, м. Львів, 03.06.2006.

 

† Ігор (Возьняк)
Архиєпископ Львівський, УГКЦ