Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Святкуємо сьогодні день П’ятидесятниці, подія яка відбулась змінила життя простих галилейських рибаків та зробила їх всесвітніми проповідниками, простих людей, які доволі часто переступали в своїх буднях заповіді Господні - великими учителями Церкви.

Один з таких послідовників Христа, преподобний Симеон Новий Богослов говорить наступне : «Ціль усіх живучих за Божими приписами є в тому, щоби благоугодити Христу Богу нашому через прийняття Святого Духа і в такий спосіб влаштувати своє спасіння, бо саме в цьому є спасіння всякої душі».

Ці слова учителя Церкви спонукають кожного з нас не тільки зрозуміти значення події П’ятидесятниці у нашому житті, але ж повсякчасно бажати отримати благодать Святого Духа, так як людина бажає осягнути чи отримати якийсь скарб, коштовність; людина, яка хоче постійно спілкуватись з Богом шукає здається просту на перший погляд річ – благодать Божу. Ця благодать, як пояснює преподобний Антоній Великий, є тим бісером, за ради якого ми все віддаємо лише щоб отримати його. Ще один з преподобних отців Церкви, Макарій Великий, говорить подібно як Христос, що Царство Боже є всередині кожної людської душі, і воно проявляється на перший погляд досить дивними та незрозумілими речами це собі якийсь такий стан за апостолом Павлом «правди, миру і радості» Рим. 14.17.

Господь Ісус Христос у своїх повчаннях до єврейського народу наголошував «Шукайте Царства Божого і правди його решта вам додасться» Мт.6.33, Лк. 12.31. В такий спосіб можемо розуміти, що це про що вчить нас Симеон Новий Богослов, а зокрема про благодать, не зводиться до того розуміння прийняття Святого Духа яке мають протестанти, тобто прийняття Його у Хрещенні і цього буде достатньо для спасіння, але через своєрідний розігрів, розкриття, а головно через Господні заповіді та Святі Тайни. Преподобний Серафим Саровський заохочує розкривати благодать отриману підчас Святих Тайн Хрещення та Миропомазання. Інший ж учитель Церкви преподобний Антоній Великий, пояснюючи своїм учням це, говорить,що досить таки довго молився він за вас (мається на увазі учнів та послідовників Христа), щоби ви прийняли благодать Святого Духа, але ж і їх запрошує потрудитись для цього, бо це не є на перший погляд дуже легко так осягнути. Ще один з відомих учителів блаженний Діадох наголошує, що якщо хтось зможе в цьому житті померти через так званий свій подвиг, працю, тоді він робиться помешканням Святого Духа. Бо такий ще перш ніж помер воскрес. Згадується і життя одного Христа ради юродивого Прокопія Устюжського, який на всі нарікання інших про погане життя завжди говорив : «Люта зима, але солодкий рай», тобто завжди ми повинні «Шукати Царства Божого і правди його, а решта вам додасться» Мт.6.33.

Ми ж з вами, дорогі в Христі, сьогодні просімо, щоби Милостивий та Лагідний Господь обдаровував нас повнотою Святого Духа, Який наповнив Христову Церкву і Який живе у ній, Якого ми отримуємо у Святій Тайній Хрещення та Миропомазання, але Якого тратимо через свої гріхи. Просімо і молімось, щоби за словами апостола Павла ми з вами отримали мир, радість, терпеливість та вінець цих чеснот - любов. Ще молімось і просімо, щоби Господь дав нам духа, ми ж трудімось, щоби Він намарно не сходив на нас. Амінь.

Протоієрей Тарас Огар. Парафія Святої Параскеви