У цю Неділю Великого Посту Свята Церква пропонує нам Євангельське читання про те, як Господь наш Ісус Христос ішов у Єрусалим зі Своїми учнями, дванадцятьма апостолами, і вже тоді почав готувати їх до того, що після того як увійде Він у Святе Місто Йому потрібно буде багато постраждати, прийняти побиття, наруги і найстрашніше - смерть для відкуплення гріхів роду людського: «Оце йдемо в Єрусалим, і Син Чоловічий буде виданий первосвященикам та книжникам, і засудять його на смерть, і видадуть його поганам»; Мк.10.33. І далі Він відкриває учням детально про воскресіння в третій день і про вічне життя.

Що ж учні? З якими почуттями вислухали вони пророцтва Господа про Його страждання, смерть і воскресіння? До них ще не цілком дійшов зміст цих страшних слів Учителя, бо душею своєю вони не збагнули поки того, що спасіння світу, спасіння роду людського можливо лише єдиною, настільки дорогою ціною - стражданнями і смертю Спасителя. Всі юдеї, в тому числі і апостоли, чекали Месію як сильного, владного земного правителя. Царство Христове в їх сподіваннях бачилося не царством духовним, а царством земним. І чуючи не зовсім зрозумілі для них слова Вчителя, двоє з учнів Його, Яків та Іван, яких Господь дуже любив, яким, за Божої милості, було відкрито преславне Преображення Господнє на горі Тавор, підходять до Божественного Вчителя і просять: «Зволь нам,- щоб ми сиділи: один праворуч, другий ліворуч від тебе у твоїй славі»Мк.10.37

Чого ж просять брати? Просять почестей, слави, багатства, влади. Просять верховенства. Просять Господа возвеличити їх над іншими учнями. І Господь їм відповів так: Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку Я п'ю, і хреститися хрещенням, яким Я хрещуся? Мк.10.38 Про що тут йдеться? Бажати почестей легко, але отримати їх чесно, заслужити - неймовірно важко. Під чашею і хрещенням Господь наш Ісус Христос розуміє Свої страждання і смерть, які неминуче чекають Його попереду. І почувши від учнів ствердну відповідь, далі пророкує: «Чашу, яку Я п'ю, будете пити, і хрещенням, яким Я хрещуся, будете хреститися». Мк.10.39 Господь знав, що які б випробування не випали на долю вірних учнів Його, вони не відступляться від Нього, їх любов виявиться вище будь-яких страждань. Причому відповідь Його ставилася не тільки до Якова та Івана, а до всіх святих апостолів, які були готові постраждати і справді чимало постраждали за Христа.

Бачимо апостоли звертаються з неординарним проханням : «Господи, ми хочемо бути поряд з Тобою. Але чи буде для нас якась користь від того, що ми поруч з Тобою, чи ні? Якщо Ти - Цар земний і небесний, обіцяний Месія, повинні ж ми хоч щось отримати ».

Що ж самі апостоли отримали від Христа крім страждань: постійних гонінь, поневірянь, тюрем і мученицької смерті від рук язичників? Вони отримали те, що просили, - пити чашу Христову, і хреститися хрещенням, яким Він хрестився. Отримати земну нагороду за свої заслуги навіть найближчі учні не можуть. Блаженний Феофілакт Болгарський : «ви мрієте про славу, а Я закликаю вас на смерть.»

Коли інші учні це почули, вони стали обурюватися, між ними відбулася сварка. Бажання бути вище інших образило і боляче уразило їх самолюбство. Бачачи обурення учнів, Господь заспокоює їх і дає настанову в тому, що прагнення до слави, почестей, достатку - не християнські почуття. І чим більше людина має любові до ближнього, тим простіше йому буде прощати ближніх, співчувати їм, духовно зростати, вдосконалюватися, тому що Бог завжди допомагає робити добрі справи, християнські праці любові і милосердя

«Нічого не можна заробити, - говорить Христос, - бо ви ж не раби, не найманці ... ви не чужі, ви - свої». Хіба платить батько синові за те, що той прибере квартиру або сходить в магазин? Хіба мати платить своїм дітям за те, що вони допомагають в її турботах? Очевидно, що це не так. Діти розділяють життя своїх батьків, є їм опорою, найближчими людьми, які в хвилину нещастя гуртуються і стають з ними єдиним істотою. Один з чудових подвижників Церкви Христової преподобний Ісаак Сирійський вчить: «Блажен, хто гамує себе у всьому, тому що буде він піднесений. Принижуй себе заради Бога, і не дізнаєшся, як примножиться слава твоя. Все життя свою визнай себе грішником, щоб у всьому житті своєї бути тобі виправданим »..

Коли ми молимося, ми просимо у Бога не матеріальних благ, не поліпшення життєвих умов або успіхів у роботі, а зовсім інших конкретних речей: щоб Господь допоміг нам стати смиренний, щоб Він любові нам послав. Весь Великий піст ми молимося молитву преподобного Єфрема Сирійського - які в ній прохання великі.

Авва Доротей вчить, що та людина, яка просить у Бога смиренності, повинна знати, що вона просить Бога послати їй людину, яка б її принизила і образила, щоб це смирення можна було виявити. Ось чого ми просимо, коли говоримо «Господи, помилуй!». Ми подвигу просимо: пити чашу Його і хреститися Його хрещенням ... І нічого іншого, не якихось духовних благ, але подвигу і хреста.

І Господь на нашу молитву відповідає. І відповідь Його треба прийняти з радістю і вдячністю: Господь почув мою молитву, і дав мені привід проявити смирення і терпіння, дав мені можливість проявити любов до свого ближнього, коли це важко, коли це нестерпно, коли треба себе перебороти і стати вище власних інтересів та амбіцій. Настановляючи своїх апостолів Ісус продовжує їх навчати. Тепер же Христос лікує їх, спочатку утихомиривши їхні почуття та переживання, і для того наблизив їх до Себе, - що і означає це те слово - покликавши. Потім показує, що захоплювати в інших честь і домагатися першості є справа язичництва. Бо язичницькі володарі насильно підкорюють інших своєї влади: а Мої, говорить, учні не так: «але хто з них хоче бути великий, той нехай служить усім».Мк.10.43 - тому що це є ознакою великої душі, - від усіх терпіти і всім служити

Сутність сьогоднішнього Євангелія є втому, що Спаситель відкриває учням, що отримання великої честі на небі є глибоко пов'язано з приниженням, стражданням і мукою на землі. Сам Господь наш Ісус Христос заради нас змирився до приниження, до смерті хресної. Цього ж навчив і апостолів. Отже і нам щоб отримати великих привілеїв на небі залишається наслідувати Господа нашого Ісуса Христа. Будемо ж і ми в усьому подібні Спасителю, і за словами Святителя Івана Золотоустого, «смиренням своїм переможемо гордість диявола».Амінь.

Протоієрей Тарас Огар, парафія Святої Параскеви