Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

21 липня – Святого великомученика ПрокопіяБог, Творець людини, є правдивим життям. Тому, хто тратить Божу подобу, тратить тим самим і зв'язок з життям. Хто живе без Бога, не буде мати щасливого життя. Тому повернімось до первісної благодаті, від якої ми відпали через гріх. Наново приберімо свої душі згідно Божим образом, станьмо подібні до Творця безпристрастністю.

Хто, по змозі, наслідує безпристратність Божої природи у собі самому, той відновлює у своїй душі образ Божий. А хто таким чином став подібний до Бога, той набув і подобу Божого життя, щоб на всі віки лишитися у тому щасті.

(св. Василій Великий, А.Б.4)

 

 Як ті, що мають слабі очі, відвертають свій зір від яскравих речей і залюбки дивляться на зелень і квіти, так і душа не повинна дивитися на сумні речі та перейматися сьогочасними проблемами, але мусить звертати своє око на правдиве добро.

(св. Василій Великий, На подяку)

Що справді є добре, те передусім й головно є найщасливіше. Таким саме є Бог... Бо справді блаженним є саме Добро, до якого всі істоти звертають свій зір і саме Його бажають. Це - незмінна природа, володарська гідність, життя - повне спокою. Ця Істота Бог - вічне джерело, пребагата благодать, невичерпний скарб. А необізнані люди й Любителі світу, які незнають природи Його добра, називають часто вартісними речі безвартісні, як багатство, здоров'я, чи славу в цьому житті. Таким чином ні одне з них не є добре за своєю природою. Вони не тільки легко змінюються у щось протилежне але і своїх власників не всилі зробити добрими. Хто ж бо справедливий через свої багатства, хто розумний завдяки своєму здоров'ю ?  Навпаки, служіння тому часто веде до гріха кожного з тих, хто зле користується цими благами. Отож, щасливий той хто посідає найбільше благ, які треба нам мати, хто є учасником добра, яке неможна відібрати.

(св. Василій, Великий, Гомілія на Пс.1)

Християнський портал КІРІОС за книгою "Перлини Східних Отців",о.Юліан Катрій, ЧСВВ